Wat is Minecraft

Jong en oud kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht? Wie heeft de naam Minecraft bedacht? Wat kan je leren door Minecraft te spelen? Zitten er ook nadelen aan het spelen van Minecraft en is het spel verslavend? Het zijn een hoop vragen die wij zo veel mogelijk proberen te beantwoorden

Wat is Minecraft?

Minecraft is een computerspel die ondertussen op vrijwel alle computers / smartphones / tablets / spelcomputers te spelen is. Minecraft lijkt op Lego, maar dan in een geheel eigen vorm en speelstijl. In Minecraft is het mogelijk gebouwen, maar ook werkende computers te maken van diverse materialen die je moet opgraven (mijnen). Daarnaast moet je zien te overleven. Je kunt heel simpel beginnen, maar het spel heeft enorme groeimogelijkheden waardoor het interessant blijft voor ervaren spelers. Je begint in een open wereld die volledig bestaat uit vierkante blokjes bestaat. Het enige wat je bij je hebt is een map (kaart). Als je door de wereld loopt kom je naar een woestijn tot een oerwoud, sneeuw tot open water. Je moet bomen omhakken om hout te verslaan, dieren zoeken om aan vlees te komen, mijnen om aan steen en grondstoffen te komen. Je kan zo geheel je eigen wereld maken en online samen met je vrienden voor vele uren grote lol maken.

'Survival' of 'Creative' of ‘minigames’

Je kunt Minecraft in de 'survival' modus spelen of in de 'creative' modus. In 'survival' moet je oppassen voor 'creepers' 'heksen' ‘zombies’ en andere wezens die je aanvallen. Dit is in de 'creative' modus niet het geval. Ze zijn er wel maar zolang je ze niet aanraakt is er niets aan de hand.

In de ‘Survival’ moet je alles zelf verzamelen om te overleven en te bouwen, met ‘creative’ kan je uit het menu items kiezen die je wilt gebruiken en oneindig neer zetten zonder ook maar iets te mijnen, dit wordt veel gebruikt voor werelden waar hele steden en kunstwerken worden gebouwd.

Minigames zijn kleine spelletjes die je met vrienden kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld in een arena gaan staan en tegen 1, 2 of meerdere tegenstander strijden tot de beste in leven blijft.

Wie heeft Minecraft bedacht?

Minecraft is bedacht door Markus Persson (op internet bekend als Notch). Hij lanceerde op 17 mei 2009 een gratis versie van de toen nog naamloze bouwgame. Later kwam er een survivalmodus bij waarin spelers moeten eten om te blijven leven en zelf materialen moeten inzamelen door mijnen te graven. Soms kom je dan monsters tegen.

Mojang en Minecraft

In 2010 richt de bedenker van Minecraft samen met Jacob Porsér Mojang op. De rechten van Minecraft worden onder gebracht in Mojang. In september 2014 neemt Microsoft Mojang over voor bijna 2 miljard euro.

Minecraft is de best betaalde game ooit

Niet alle cijfers en data zijn bekend maar een aantal wel. Minecraft kent miljoenen gebruikers. Een kijkje in het verleden laat zien dat de game Minecraft zelf een goudmijntje is.

 • Op 13 juni 2009 kwam de Minecraft-bèta uit voor E10,-
 • Halverwege 2011 volgde de officiële release van Minecraft Pocket Edition (mobiele versie van Minecraft)
 • Op 18 november 2011 was de release van Minecraft 1.0 voor E 20,-
 • Later volgde er ook versies voor Microsofts Xbox360 en inmiddels zijn er ook versies voor de PlayStation3, Xbox One, PS4-versie en de Nintendo WII
 • Minecraft voor de Xbox was in 2013 al meer dan 12 miljoen keer verkocht.
 • De Minecraft Pocket Edition was in april 2014 al meer dan 21 miljoen keer verkocht.

De naam Minecraft

Samen met de lancering van Minecraft opende Markus Persson een forum voor spelers van Minecraft. Forumgebruiker Paul Eres kwam met het idee van Minecraft een samenvoeging van minen en craften.

Offline en Online

Minecraft is zowel offline als online te spelen.

Vooronline spelen zijn heel veel verschillende servers die je door middel van een ip adres kan betreden.

Meestal heeft elke server ook zo zijn eigen regels, als tip geven wij mee om deze eerst door te nemen voor dat je gaat beginnen. Het zou zonde zijn om geband te worden van een server waar je al heel veel gebouwd hebt.

Op de mobiele versie en console versie is het heel makkelijk om een eigen wereld te maken en “open” te zetten voor bezoekers.

Minecraft forum (community)

Vanaf het begin heeft Paul Eres goed geluisterd naar de feedback die op het Minecraft forum werd gegeven. Dit is misschien ook wel één van de succesfactoren van Minecraft. Hij pakte klachten aan en ging aan de slag met suggesties. Ook nu nog maken spelers allerlei modificaties voor het spel.

Enkele Minecraft regels

Minecraft heeft duidelijke regels maar op internet staat geen handleiding. Door het te spelen of van andere spelers leer je de regels.
Enkele Minecraft regels;

 • Hak een boom voor hout
 • Vang een vis voor voedsel
 • Eet geen rauwe kip
 • Wolven zijn te temmen en te gebruiken als huisdieren

Boeken over Minecraft

Er zijn verschillende boeken over het spel Minecraft te koop waarin het één en ander wordt uitgelegd over dit spel;

 • Minecraft handboek voor beginners (ISBN 9789030580706), een overlevingsgids met tips van de makers voor beginners en fans
 • Minecraft Redstone handboek (ISBN 9030580607), over de vele mogelijkheden van redstone
 • Hack voor Minecrafters(ISBN 9200000036299544), met trucks die helpen bij het bouwen van kastelen en het bestrijden van zombies
 • Op zoek naar het diamanten zwaard (ISBN 920000003629948), een minecraft-wereld roman met tips om het computerspel nog beter te kunnen spelen

Voordelen spelen Minecraft

Minecraft spelen kan leerzaam zijn. Er zijn duidelijke regels, het prikkelt de fantasie en het ruimtelijk inzicht kan toenemen. Ook leren sommige kinderen op door het spelen van Minecraft een beetje Engels.

Door met 1 of meerdere vrienden de wereld aan te gaan is het sociale aspect compleet.

Nadelen spelen Minecraft

Uiteraard kunnen er ook nadelen zitten aan het spelen met Minecraft. Het is een commercieel product met verslavende elementen. In sommige werelden blijft alles staan, maar in anderen moet je binnen een bepaald aantal dagen weer spelen anders is je gebouw weg. Het is een spel zonder einde. Als je karakter doodgaat, staat er meteen automatisch een nieuwe op. De ene mens is verslavingsgevoeliger dan de ander. Belangrijk is het om in de gaten te houden dat Minecraft spelen niet ten koste gaat van andere activiteiten (huiswerk, sporten, sociale contacten) en dat de multi-user game variant niet een substituut wordt voor sociaal contact. Daarnaast kunnen de zombies en andere figuren die tot leven gewekt worden bij het minen behoorlijk angstaanjagend zijn voor jonge kinderen.
Ook is het bij kinderen goed om even stil te staan bij het feit dat de CEO’s in Silicon Valley hun jonge kinderen bewust weghouden van computers en dergelijke. Zij sturen hun kinderen zelfs naar een speciale school (de Walddorf School) waar deze middelen bewust niet worden gebruikt.

YouTube en Minecraft

Op YouTube zijn inmiddels meer dan 100 miljoen videoresultaten te zien met betrekking tot Minecraft. Denk aan;Uitleg

 • Nagebouwde steden
 • Leuke filmpjes
 • Tips

Het British Museum en Minecraft

Het British Museum wil een digitale kopie van het museum in Minecraft en heeft hiervoor de hulp van gamers gevraagd. Het is de bedoeling dat op den duur alle tentoonstellingen van het British Museum beschikbaar komen in Minecraft. Het museum hoopt hiermee interessanter te worden voor een jongere doelgroep.

Minecon

Inmiddels heeft Minecraft ook een eigen evenement met bezoekers van 4 jaar tot 70+

Een Minecraft-film

Warner Bros heeft de filmrechten van Minecraft gekocht. Op zich heeft de blokkenwereld van Minecraft geen verhaal of doel, het is daarom spannend om te zien hoe het spel vertaald zal worden in een film.

De geruchten gaan dat de film in 2019 uit gaat komen, wij zeggen, wordt vervolgd….