Dartbord informatie

De indeling van het dartbord:

 

De indeling van het dartbord is zoals weergegeven in de afbeelding hierboven:

- Bull's Eye = 50 punten

- Single Bull = 25 punten

- De singles zijn 1 x 1 t/m 20 punten

- De doubles (buitenste ring) zijn 2 x 1 t/m 20 punten

- De triples (binnenste ring) zijn 3 x 1 t/m 20 punten

De hoogste score is dus 3 x 20; triple 20 = 60 punten

Er zit geen logica in de volgorde van de nummering. Het dartbord is ontworpen om hoog scoren zo moeilijk mogelijk te maken; zo staat de 20 bijvoorbeeld tussen de 1 en de 5. Deze indeling werd bedacht door Brian Gamlin in 1896.

 

 

 

Ophangen van het dartbord

De officiële afstanden van het dartbord:

 

Het midden van het dartbord moet 173 cm boven de grond hangen. De afstand vanaf de oche moet 237 cm zijn, over de vloer zijn. Als extra controle: vanaf de bull tot de oche (schuin) moet het 293,4 cm zijn.

Voor bescherming van de pijlen en de muur kun je een surround ring of kabinet gebruiken. Ook is het aangeraden om niet te darten op kwetsbare ondergronden i.v.m. bouncers. Voor de verlichting is het aangeraden minimaal 2 spots te plaatsen of een tl-buis i.v.m. de schaduwvorming.

Materiaal en onderhoud:
Bijna alle moderne dartborden zijn gemaakt van samengeperst sisal. Dartborden van dit materiaal gaan over het algemeen lang mee, al zijn er wel grote verschillen in kwaliteit tussen dartborden. Een dartbord moet (afhankelijk van het gebruik) elke week gedraaid worden, voor de juiste belasting van het bord. De cijferring kan dan gedraaid worden. Als het dartbord door slijtage niet meer vlak is of er vallen veel pijlen uit, moet het bord vervangen worden. Een goed dartbord gaat zelfs bij zeer regelmatig gebruik zeker 6 maanden mee.

 

Hoe gooi ik een Dart: