Dart Regels

Darts, the sport that begins and ends with a handshake!

Darten is een sport waar echte etiquettes voor zijn. Er worden bepaalde dingen van je verwacht als speler, teller of toeschouwer. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zich hier niet aan houden, maar die mensen zijn gewoon onfatsoenlijk of slechte verliezers. Als je jezelf een beetje aan onderstaande etiquette houdt zul je zien dat je veel meer waardering van je mededarters zult vergaren.

 

Regel 1: Wees sportief!

Een darter schudt altijd aan het begin van de partij de hand met zijn tegenstander, en wenst hem succes. Maar ook na de wedstrijd geef je de tegenstander een hand, zeggende dat ie goed gespeeld heeft, of je nou hebt verloren of gewonnen.

 

Regel 2: Zorg dat je je tegenstander op geen enkele manier afleidt!

Omdat er met darten veel van je concentratie wordt gevraagd is het belangrijk dat je door niks of niemand afgeleid wordt. Niet door je tegenstander maar ook zeker niet door het publiek. Hier even de punten op een rijtje:

 • Praat nooit als een speler moet gooien.
 • Ga niet staan te 'oe-en' en 'aa-en' na elke dart die je hebt gegooid.
 • Wacht tot je tegenstander alle 3 darts heeft geworpen voordat je hem complimenteert met z ' n worp.
 • Maak nooit plotselinge bewegingen als een speler aan het gooien is. Dit geldt voor zijn tegenstander en ook voor de teller. Het is vooral belangrijk dat de teller stil staat, die staat natuurlijk pal voor de speler wanneer ie gooit
 • Het beste is als de tegenstander achter de speler staat die moet gooien.
 • De toeschouwers moeten stil zijn op het moment dat er gegooid word.
 • Niemand anders dan de teller of een teamgenoot mag vertellen wat de score is die gegooid is.
 • Vertel de spelers alleen de gegooide score als daarom gevraagd word.
 • Alleen de teamgenoten naast de baan mogen zeggen wat de volgende pijl moet worden.

 

Regel 3: Eerst schrijven, dan pijlen uit het bord halen!

Om onenigheden te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat pas als de score is opgeschreven (of afgeroepen) door de teller, de pijlen uit het bord worden getrokken.

 

Regel 4: Maak van verliezen geen halszaak!

Waardeer wat andere spelers bereikt hebben. Als een andere speler van je wint, zorg dat je daar mee kunt leven. Houdt altijd in gedachten dat als jij iets goed hebt gegooid dat je er ook blij mee zou zijn, en wees dus ook blij voor je tegenstander. Dit toont dat je een goed sportman/sportvrouw bent, maar het zorgt er ook voor dat je zelf ontspannen blijft. Je zult altijd beter gooien als je ontspannen blijft dan wanneer je je boos maakt of gespannen bent.

 

Het Finishen:

Finishen is iets dat je moet leren het is een logisch denkpatroon dat zich in de loop der jaren moet ontwikkelen. Wat mij altijd geholpen heeft is mikken op een triple met in je achterhoofd het idee dat als je de triple mist je ook nog een logisch getal overhoud. Het is geen exacte wetenschap maar ervaring en weten van eigen kunnen.

 

Hoe een teller het scorebord dient in te vullen

 

Goed schrijven is je houden aan deze regels:

 Wanneer je weinig ervaring hebt in het tellen van een partij, laat het de spelers die gaan gooien dan vooraf weten opdat ze zich hierop kunnen instellen.

 • Ga op een armlengte afstand van het telbord staan en draai je lichaam zo dat je ziet waar de darts in het bord landen en op zorg ervoor dat de spelers tijdens het werpen altijd goed zicht op het telbord houden.
 • Voer je taak serieus uit. Wacht totdat de derde dart geworpen is voordat je beweegt. Leun nooit voorover om beter te kunnen zien waar dart 1 of 2 geland zijn, terwijl er dus nog een dart moet volgen, tenzij de darter die aan bod is vraagt of je kunt zien wat er precies gegooid is.
 • Schrijf altijd de scores aan de BUITENKANT en het restaantal aan de BINNENKANT van het bord.
 • Indien een restscore onder de 171 komt, streep je de voorgaande restscore en de laatste score schuin door, opdat duidelijk is wat er bij de volgende beurt gegooid moet worden.
 • Wanneer je onderaan het telbord in ruimte gebrek dreigt te komen, veeg je de scores en reststanden van de eerste paar beurten weg waardoor je daar weer schrijfruimte krijgt. Zorg dat je de laatste paar beurten altijd in beeld blijft houden indien er iemand nog vragen heeft over de restscore kun je e.e.a. nog nakijken.
 • Zodra een nieuwe restscore aan de top van het telbord staat en er een nieuwe score aan toegevoegd is, kun je het restant van de onderzijde van het bord wegvegen.
 • Zorg dat je groot genoeg en duidelijk schrijft. Maak een duidelijk verschil tussen een 1 en een 7
 • De teller moet neutraal blijven.
 • Indien er een telfout gemaakt mocht zijn, moet de restscore aangepast worden VOORDAT dezelfde speler de volgende beurt gegooid heeft, anders telt hetgeen op het bord staat.