Dart Accessoires

De dartpijlen:

De darts zijn de pijlen waarmee je op het dartbord gooit. Een dartpijl bestaat uit verschillende onderdelen. Ik beschrijf ze hieronder:

Barrel: de barrel is het deel dat je vasthoudt en bepaald. het gewicht van de pijl. De barrel verschilt in lengte, dikte, veel grip of juist glad.
Punt: de punt is meestal van metaal en zit vast aan de barrel. Bij een soft-tip is de punt van plastic.
Flight: de flight stabiliseert de pijl en zorgt voor balans. Ook deze verschillend in lengte en breedte. Een flight heeft meestal vier vleugels maar ze zijn er ook met drie vleugels.
Shaft: de shaft is het onderdeel tussen de barrel en de flight. Deze kan op de pijl word geschroefd of gedrukt. De lengte hiervan kan variëren.

 

 

Het bord:

Het dartbord bestaat uit een ronde vezelplaat van ongeveer 18 millimeter dik. Hierop zijn sisalvezelborsteltjes geperst en gelijmd. Om het bord zit een metalen band. Verder is het dartbord uitgerust met een vakindeling door middel van verschillende kleuren. Hierop wordt er een metalen web bevestigd dat diezelfde vakindeling heeft. Zo zijn de vakken goed te onderscheiden en is er geen discussie over in welk vak de pijl is gegooid. Op de buitenkant van het bord worden nummers gezet voor de puntentelling.

 

De baan:

Voor een officiële wedstrijdbaan is er een minimale ruimte van drie meter hoog, drie meter breed en vier meter lang nodig. De bullseye (de roos in het midden van het bord) van het dartbord moet op een hoogte van 1,73 meter hangen. De afstand van de werplijn tot het bord moet 2,37 meter zijn. Er is een mogelijkheid om nog een scorebord boven of naast het dartbord te hangen. Verder moet er voldoende licht aanwezig zijn zodat je het goed kan zien.

Een kabinet

Een kabinet is multifunctioneel. Het dient als een soort kast voor het dartbord. Als het bord niet gebruikt wordt kan u het kabinetdichtklappen. Afhankelijk van het model zitten er ook nog twee scoreborden in, deze hoeft u dus niet meer los aan te schaffen. Ook voorkomt u dat dartpijlen die mis gegooid worden in de muur belanden. 

 

Een surround

Een surround is een must have voor de beginnende darter. Het is een ronde band die om de dartbord te bevestigen is. Dit zorgt ervoor dat de pijlen die mis gegooid worden niet meteen in de muur belanden. Surrounds zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

 

Wallets

Om uw darts en accessoires in goede staat te houden is een wallet een vereiste. Een dart-wallet heb je in verschillende soorten en maten. Om uw darts van maximale bescherming te voorzien raden we een wallet aan die hersluitbaar is en voorzien van EVA. EVA is foam dat ook wordt gebruikt bij de opbergkoffers van video- en fotocamera's. De pijlen en accessoires kunnen dus nooit van hun plek af, dit voorkomt krassen en andere soorten beschadigingen.