Dragon Ball Z(ドラゴンボールZ, afgekort DBZ) is een Japanse animatieserie gebaseerd op de manga Dragon Ball(deel 17-42) door Akira Toriyama en geproduceerd door Toei Animation.

De anime werd als eerst uitgezonden in Japan van 26 april 1989 tot 31 januari 1996.

In Nederland werd de serie in 2000-2003 uitgezonden onder Cartoon Network en Yorin (getiteld Yorkiddin' Presents Cartoon Network). De serie was in Nederland destijds erg populair.

De serie wordt beschouwd als een klassiek voorbeeld van de mangavorm shonen. In Nederland werd de Engelstalige nasynchronisatie door de Ocean Group uitgezonden. Hierin werd de originele achtergrondmuziek vervangen door muziek die werd geproduceerd door Shuki Levy. Een aantal scènes werden gecensureerd. Ook werden de eerste 67 afleveringen geknipt naar 53 afleveringen waardoor de serie 276 afleveringen telt inplaats van 291.

Tegenwoordig worden de Engelse thema's en soundtracks gecomponeerd en geproduceerd door Bruce Faulconer.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als een jonge volwassene ontmoet Goku zijn oudere broer Raditz, die hem vertelt dat hij van het buitenaardse ras Saiyan is.
De Saiyans hebben Goku naar de Aarde gestuurd om het te veroveren, maar hij verloor zijn geheugen na een zware val op het hoofd en voelt zich vanaf dan ook een mens.
Om de aarde te beschermen tegen de Saiyans, werkt Goku samen met zijn voormalige vijand Piccolo, en weigert Raditz te helpen zijn missie voort te zetten.
Hierdoor krijgt hij andere vijanden, zoals Vegeta, de prins van de Saiyans.
Vegeta wordt later zijn rivaal, en zijn bondgenoot.
Later komt hij tegenover Frieza te staan, de galactische tiran die verantwoordelijk is voor de vernietiging van de Saiyans.
Door Frieza's wrede daden transformeert Goku in een legendarische Super Saiyan.
Goku verslaat Frieza, en heeft het universum opnieuw gered.
Later worden de Z-Warriors aangevallen door de Androids, die gemaakt zijn door Dr. Gero, een geleerde die wraak wilt nemen op Goku voor het vernietigen van zijn Red Ribbon bende.
Twee androids worden geabsorbeerd door een genetisch kwaadaardige levensvorm genaamd Cell.
Cell is van plan de aarde vernietigen, maar hij wordt uiteindelijk verslagen door Goku's zoon, Son Gohan.
Zeven jaar later wordt Goku in een nieuwe strijd gedreven om het heelal te beschermen tegen een magische monster genaamd Majin Buu. Hierna wordt Goku de leermeester van Uub, de menselijke reïncarnatie van de kwade Buu.
Hij zal Goku's opvolger worden.